Isnin, 19 Ogos 2013

'MIMBAR QASEH' merupakan Misi Pendidikan di luar negara untuk masyarakat Melayu Islam

Majma' Budaya & Warisan Jawi, JWJ serta WarisAlam berusaha bekerjasama dengan pelbagai pihak yang sanggup merealisasikan penubuhan sekolah-sekolah yang baik tadbirnya di luar Malaysia untuk masyarakat Melayu yang tidak berpeluang mendapat pendidikan yang sempurna dalam pengajian Islam dan pengajian Melayu. Majma' Budaya & Warisan Jawi berusaha menyusun sukatan pelajaran yang terbaik bagi pengajian ini agar generasi mendatang dari masyarakat ini kekal dalam ketuanan Melayu, berbahasa Melayu dan tulisan jawi kekal sebagai tulisan rasmi bangsa Melayu. 

“Ilmu itu pelita hidup”

Majma' sedang berusaha menjayakan misi pendidikan ini di luar negara atas nama program 'MIMBAR QASEH'. Moga-moga dengan usaha ini masyarakat Melayu Islam yang hidup dalam serba kekurangan dapat menikmati kesejahteraan sama seperti kita di Malaysia. Kandungan dalam program 'MIMBAR QASEH' meliputi pengajian Agama Islam, Pelajaran Bahasa Melayu, Sejarah Melayu, Tulisan Jawi dan Aktiviti Budaya seperti Kompang, Seni Silat dan lainnya yang dapat mengembalikan semangat berbudaya Melayu dalam masyarakat Melayu di luar sempadan Malaysia.

Antara keadaan 'Sekolah Rakyat' masyarakat Melayu Islam yang serba kekurangan yang terdapat di negara Thailand, Kemboja, Laos, Myanmar dan Vietnam